Veckans Tips – Svartvita bilder

Har du någon gång tagit en bild inomhus som du inte riktigt blev nöjd med? Kanske var det för mörkt för kameran att ljusmäta? Eller så blev resultatet en färgstark gul nyans över hela bilden? Veckans Tips från Soutine Photography informerar dig om varför du ska konvertera dina inhomhusbilder till svartvitt.

Kameran älskar att vara utomhus. Ljusmässigt alltså. Det allra bästa ljuset finns utanför vår dörr och många fotografer tycker det är svårt att lyckas med en bra inomhusbild. Detta beror på att kameran har svårt att ljusmäta när det är för mörkt och oftast mäter fel vilket resulterar i att bilden blir antingen för mörk eller alldeles för gul. Om man inte vill spendera evigheter i Photoshop och försöka rädda den gul/mörka bilden finns det ett litet knep som ofta fungerar väldigt bra. Förvandla bilden till svartvitt!

Det finns ett par väsentliga argument som talar för att en inomhusbild passar bättre i svartvitt. En stor fördel är att svartvitt lyfter fram fokuset på motivet mer  och därmed ger bilden ett starkare intryck. Frånvaron av färg ökar koncentrationen kring form, struktur, linjer och komposition och bildens innehåll blir mer intensivt. Ögat får lättare att titta på det som ska vara i fokus istället för att bli distraherad över annat på bilden som kanske stjäl uppmärksamhet från huvudmotivet.
En annan fördel med svartvita bilder är att bruset ofta försvinner mycker mer än om bilden var i färg. Brus uppstår nämligen på bilder som är tagna med högt ISO som är en inställning i kameran vars syfte är att ljusa upp en bild. Konverterar man bilden till svartvitt så märks inte bruset lika tydligt och bilden blir därmed lite klarare än om den vore i färg.

Exempel 1:

Före: Den här bilden tog jag på kvällen i vårt kök. Som du ser är bilden väldigt gul och mörk och det är svårt att se Biancas ansikte ordentligt. Dessutom flyttas fokus från hennes ansikte till pyjamasen och sedan till hennes pappas ansikte. Man vet inte riktigt vart man ska titta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter: Här syns en tydlig skillnad på vart fokuset ligger. Efter omvandlingen till svartvitt tänker man inte lika mycket på allt runt omkring utan iställer fastnar man på Biancas ögon som är huvudpunkten i bilden. Att hennes pappa ler och att hon har hjärtan på pyjamasen blir bara små extra detaljer som smälter in i bilden och gör det lättare att uppskatta bilden i dess helhet.

 

Exempel 2:

Före: Den här bilden knäppte jag i ett köpcentrum i Malmö när vi åt lunch. Bianca var på bushumör och jag ville fånga en av hennes miner och tänkte inte så mycket på vilka kamerainställningar jag hade. Ännu ett exempel på en mörk och gul bild och det är svårt att se pappa Henriks ansikte ordentligt. Den gula lampan längst upp i mitten hjälper inte särskilt mycket heller…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter: Bakgrunden stör inte längre och fokus ligger endast på de tre människorna i bilden. Pappa Henriks ansikte syns mycket mer och man störs inte av onödiga lampor i bakgrunden.

 

Exempel 3:

Före: Som du ser är det ljust ute vilket gör att bilden inte alls upplevs som gul eller mörk eftersom kameran ljusmäter rätt. Däremot tycker jag att den blåa handuken och den lilla skärmen till höger stjäl mycket uppmärksamhet från det som egentligen ska vara i fokus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter: Som ni märker valde jag att beskära bilden för att lägga all fokus på händerna och det lilla ansiktet. Skärmen syns inte alls längre och handuken har försvunnit in i bakgrunden med hjälp av ”Blur” Tool i Photoshop. Kvar syns en närbild på en liten hand som håller i en stor och en liten lugn och belåten pojke i bakgrunden.

 

Sammanfattning:

Tanken med att omvandla dina mörka och gula inomhusbilder till svartvitt handlar alltså om att framhäva bilden och ge ett starkare intryck på det som egentligen ska vara i fokus. Det sägs att svartvita bilder fångar själen. Vad tycker du?
Gräv fram dina gamla mörka bilder eller varför inte ta en bild ikväll – och prova att omvandla den till svartvitt. Du får gärna lägga upp din länk i kommentarsfältet för att dela din bild med andra och visa hur du har gjort för att din bild ska ge ett starkare intryck!

Vill du ha hjälp med att konvertera dina bilder till svartvitt? Följ dessa instruktioner.

 

 

Din e-post adress kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*

*