Veckans Tips – Makrofotografering med närbildsfilter

För att komma riktigt nära ditt motiv behöver du vanligtvis ett makroobjektiv till din systemkamera. Veckans Tips från Soutine Photography är att informera dig om att det går att få fina makrobilder utan att köpa ett dyrt objektiv!

Närbildsfilter är ett filter som skruvas fast på ett objektiv och fungerar som ett förstoringsglas. Gränserna på hur nära man kan komma ett motiv brukar variera beroende på objektiv. Med mitt 50mm 1,4 lyckas jag aldrig få en fin skärpa om jag kommer närmre än 50 cm. Med ett närbildsfilter kan man gå så nära som 20 cm och fortfarande få en skarp bild om man lyckas hålla kameran stadigt (eller har ett stativ!).

Fördelen med ett närbildsfilter (förutom att det är mycket billigare än ett makroobjektiv) är att det  är lätt och behändigt att ta med i kameraväskan när man är ute och fotar. Det går snabbare att fästa på objektivet och det väger i princip ingenting. De finns dessutom i olika styrkor där man själv kan välja hur nära man kan komma motivet.

Följande bilder är tagna med Canon EOS 5D Mark III, 50mm 1.4 och ett närbildsfilter på +4.

Närbildsfilter kan användas precis varsomhelst och inte bara under naturfotografering. Perfekt för att fånga detaljer som nämns i förra ”Veckans Tips” om att ta bilder från ett annat perspektiv. Gå nära ditt barn när han/hon sover och försök fånga ögonfransarna, munnen eller kanske tårna? Det är riktigt kul när man väl börjar fota makro!

Närbildsfilter finns bl.a. att köpa hos Kamda.

  • Mattias Löfgren - 23 september, 2013 - 21:04

    vad är det för närbildsfilter?ReplyCancel

Din e-post adress kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*

*