Veckans Tips – Från ett annat perspektiv!

Ibland händer det att man fotograferar från samma synvinkel hela tiden och omedvetet fastnar i ett träsk av lite för tråkiga bilder. Bara genom att byta perspektiv på ett motiv kan betraktaren få en helt annan känsla av bilden. Veckans Tips från Soutine Photography hjälper dig att ta unika bilder som sticker ut från mängden!

En fotograf kan förmedla en historia genom en enda bild. Men för att bilden ska vara unik och extra tilltalande finns det ett par saker du kan tänka på. Genom att välja ett unikt perspektiv kan din bild förvandlas från förutsägbar och ”vanlig” till intressant och spännande! Börja med att upptäcka dina motiv bortom den klassiska ”stående” synvinkeln och försök fånga en bild från olika håll och perspektiv. Detta medför inte bara att din historia bli mer effektiv, utan den kryddas av oförutsägbarhet och dynamiska kompositioner.

Anpassa din höjd med motivet

Här kommer ett exempel på vilken skillnad det kan bli bara genom att förflytta sig lite. På den första bilden står jag upp helt vanligt med kameran riktad ner mot Amadeus. Visst är det lätt att bara ta tag i kameran och ta ett snabbt foto när ens bebis snackar lite med en häst?!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titta nu på skillnaden. Det enda jag gjorde var att lägga mig på golvet så att jag var i samma höjd som bebisen och hästen. Helt plötsligt känns det som att man är en del av deras konversation och får en närmre inblick över hur spännande det är för bebisen att titta på en så stor häst!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att komma riktigt nära ditt motiv

Var inte rädd för att gå för nära ditt motiv. Att fylla hela ramen kan ge din bild en mäktig och dynamisk känsla!

barnfoto_nara

Fånga detaljerna

Du kanske har tagit flera hundra bilder på ditt barn? Men har du tagit någon bild på de små fötterna? På ögonfransarna? På munnen? Att fånga detaljer skapar ofta en känsla av ömhet och kärlek eftersom de kanske tas för givet och glöms bort snabbare än man tror. Detta i sin tur leder till att bilden uppskattas lite mer.

fotografering på barnfötter

Ovanifrån

Att ta bilder på barn ovanifrån är något speciellt då bilden påminner betraktaren om hur liten och sårbart ett barn egentligen är. Det ligger någonting vackert i det samtidigt som det kan ge en känsla av oskyldighet och oskuldsfulhet. Dessutom är bilder tagna ovanifrån det bästa knepet att locka fram skärpan i ögonen då ljuset reflekteras från himmeln!

 

Ännu ett exempel på en bild tagen ovanifrån. Genom detta perspektiv förmedlas en helt annan känsla än om jag hade tagit bilden rakt framifrån.

 

Sammanfattning

Börja upptäck vilka unika bilder du kan skapa genom att fånga dina motiv från andra synvinklar. Lägg dig ner på marken, stå på en stol, gå, kräla runt, över och under ditt motiv och hitta en vinkel som framhäver det där ”lilla extra”. Våga tänka utanför boxen och våga vara annorlunda!

Din e-post adress kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*

*