SM Porträttfotografi med Kelly Brown

I helgen smäller det!

Årets Svenska Mästerskap i Porträttfotografi går av stapeln!

Totalt är det 8 stycken kategorier i tävlingen där man som fotograf får tävla med max 1 bild i max 6 kategorier.

Barn – Grupp – Nyfödd – Porträtt – Bröllop – Kommersiell – Fine Art – Årets Tema ”I Väntans Tider”.

I varje kategori utses vinnare i Guld, Silver och Brons medaljörer samt även möjlighet till Hedersomnämnande.

De tre fotografer som får flest antal medaljer är de som utses som totalvinnare där den fotograf som får högst poäng utses till ”Svensk Mästare i Porträttfotografi 2015”.

Jurybedömningen börjar redan nu på lördag där 3 internationella domare går igenom bild efter bild och gallrar först ut de som inte uppfyller kraven för att gå vidare till nästa steg. De bilder som senare går vidare till ”final” är de bilder som poängsätts enligt grundläggande kriterierna:

*Impact * Imagination * Style * Composition * Print presentation * Colour balance * Centre of intrest * Lightning * Subject matter * Print quality * Technique * Storytelling

Galamiddag och Prisceremoni sker nu på söndagkväll och då presenteras vinnarna…. Jag är OTROLIGT taggad och har sett fram emot detta event väldigt länge. Det blir andra gången någonsin som jag tävlar, första gången var förra året då jag tog hem Silver i Familjekategorin och Hedersomnämnande i Porträtt-kategorin.

I år är det förstås ännu fler fotografer som tävlar, ännu fler inskickade bidrag och ännu mer konkurrens. Personligen har jag bara ett mål. Att göra bättre ifrån mig detta år än förra året. Det må vara att sätta ribban högt, eller lågt, jag vet inte – men det räcker alldeles utmärkt för mig just nu. Två år som heltidsfotograf firade jag häromveckan och jag känner att jag är på god väg till att bli den fotograf jag drömmer om.

Skillnaden för mig detta år är att jag har planerat varenda bild som jag har skickat in och verkligen ansträngt mig i syfte om att skapa en vinnarbild för SM. Så vi får helt enkelt se om någon av dem lever upp till det som krävs…

Oavsett resultat är jag själv väldigt nöjd med mina bilder och de som känner mig vet om att det inte är ofta jag känner så – så redan där har jag nått ett av mina största mål.

sm portrattfotografering 2015

Bild från min senaste familjefotografing vid stranden.

 

 Kelly Brown som domare

Det som är otroligt stort för SM i år är två saker. Den första är att en av världens bästa porträttfotografer – Kelly Brown, kommer vara en av domarna i tävlingen. Hon flyger nämligen hit till Malmö från Australien imorgon och tillsammans åker vi till Stockholm för att ta del av arrangemanget.

Förutom att vara domare i tävlingen kommer hon även ge en 4-timmars föreläsning om Entreprenörskap & Nyföddfotografering samt även ge en workshop på tisdag i Soutine Photographys studio i Malmö! Det är enormt stort och jag är helt säker på att många fotografer kommer bli inspirerade och glädjas av att få träffa denna jordnära och härliga kvinna.

Jag träffade Kelly för 1 1/2 år sedan i Amsterdam då jag gick en utbildning i nyföddfotografering för henne. Vi har hållit kontakten sedan dess och jag känner mig oerhört hedrad över att hon vill komma över hit och se vår del av världen.

 

sm porträttfotografi kelly brown

Nyfödd får en egen kategori

Den andra stora saken som är helt nytt för i år är att SM i Porträttfotografi har fått en helt ny kategori!

Nämligen ”Nyfödd”.

Aldrig tidigare i svensk historia har det tävlats i nyföddfotografering och nu äntligen är det dags! Det här är en genre som just nu håller på och tar Sverige med storm där intresset börjar bli väldigt stort och just därför är det väldigt bra, inte bara för fotografer, utan framförallt för allmänheten att få ta del av denna nya genre.

Som professionell nyföddfotograf själv är det min personliga förhoppning att detta ska öka insikten, förståelsen samt respekten i att nyföddfotografering ses som en egen genre som är unik, speciell och oerhört givande för de som önskar få vackra bilder på sina nyfödda barn.

 

I samband med SFG – Svenska FotoGruppen’s årliga Höstträff

SM sker i samband med Svenska Fotogruppens årliga Höstträff som detta år äger rum i Såstaholm Hotell & Konferens i Stockholm. Dagarna kommer vara fyllda av intressanta föreläsningar och föredrag och det kommer även finnas leverantörsutställning, tid för mingel med kollegor och givetvis en massa god mat. Vi som jobbar som fotografer vet om att det ibland kan bli ett ganska ensamt yrke med tanke på att man inte hela tiden är omringad av kollegor, så denna höstträff är vår s.k. kick-off där vi äntligen får tid att ses, prata, utbyta erfarenheter, glädjas och inspireras av varandra.

 

Sammanfattning

Så – SM i helgen. Nyfödd Workshop på tisdag med Kelly. Sen startar mina egna Workshops i Nyföddfotografering veckan efter det som håller på fram tills mitten på Oktober. Sen blir det USA i 10 dagar för att gå workshop hos den makalösa Meg Bitton och den fantastiska Jake Olson.

Ikväll blev det försäljningsrekord för Soutine Photography från två familjefotograferingar och jag är nu helt fullbokad fram tills December.

För dig som följer mig på Instagram där jag skriver lite oftare och personligare vet du om hur enormt glad och tacksam jag är över allt som händer i mitt jobb just nu. Livet blir vad man gör det till. Yep. Man kan inte säga det tillräckligt.

Okej – alla tummar hållna. På Söndagkväll avgörs det. Nu kööööör vi!

 

sm porträttfotografi 2015 familj

Bild från min senaste familjefotografing vid stranden.

 

Din e-post adress kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*

*