GULD i SM Porträttfotografi 2015

Ja, jösses. Var börjar jag? Kanske med att säga att jag ännu inte riktigt landat från helgens alla händelser. Jag är idag tillbaka på kontoret och har en hög lista att komma ikapp med men först tänker jag ta en liten time-out och dela med mig av detta års SM i Porträttfotografi…

Om Höstmötet

Tävlingen arrangerades i samband med SFGs Höstmöte (Svenska FotoGruppen – se längre ner för mer information) på Såstaholm Hotell & Konferens i Sockholm nu i helgen den 12-14 September. Det är ett event fyllt av föreläsningar, leverantörsutställningar, bildkritik, mingel, galamiddag, prisceremoni och en massa god sällskap bland Sveriges topp porträttfotografer.

 SM i Porträttfotografi 2015

Totalt är det 8 stycken kategorier i tävlingen där man som fotograf fick tävla med max 1 bild i max 6 kategorier.

Barn – Grupp – Nyfödd – Porträtt – Bröllop – Kommersiell – Fine Art – Årets Tema ”I Väntans Tider”.

Det är en internationell jury som bedömer alla bidrag. I år deltog 50 fotografer och det skickades in 242 bilder. Vidare från den öppna jureringen under dag 1 gick 148 bilder vidare till ”Final”. Juryn bestod av Kelly Brown (Australien), Malou Reedorf (Danmark/Italien), Lillemor Kax (Sverige),  samt huvuddomare Andreas Björge (Norge).

Lördagen började med den så kallade ”Öppna Jureringen” där alla fick ta del av domarnas kritik på bilderna där de gav poäng så man fick reda på om ens bilder gick vidare till final. Alla bilder som fick högre än 70 poäng gick vidare i tävlingen och av mina sex bilder var det bara en bild som inte kom med till final, då den fick 69 poäng.

Den öppna jureringen fortsatte hela lördagen och på söndag började själva Höstmötet. Förutom presentation av alla nya medlemmar samt introduktion till själva mötet, hölls en föreläsning av erkände Lennart Nilsson som berättade om sin historia som fotograf. Efter lunch fortsatte föreläsningar med ingen mindre än Kelly Brown som talade i nästan 4 timmar om sitt arbete som professionell nyföddfotograf och hur hon driver sitt företag. En väldigt sammansatt och inspirerande kvinna som verkligen har ”lyckats” i branschen.

Efter dagens föreläsningar var det dags att göra sig i ordning för gruppfoto och mingel innan det var dags för bildutställning för alla final-bilderna. Med god bubbel och alla uppklädda till tusen fick vi alla chans att gå fram och titta på alla finalbilderna och det börjades tissla och tassla om vems bild som kunde vara vems.

SM Jurering

När domarna dömer bilderna är allt helt anonymt och de får inte veta vem fotografen i fråga är som tog bilden. De bedömer bilderna utefter ett Internationellt bedömningssystem som följer kriterierna enligt:

*Impact * Imagination * Style * Composition * Print presentation * Colour balance * Centre of intrest * Lightning * Subject matter * Print quality * Technique * Storytelling.

Poängsystemet är som följer:

 • 70-75 AVERAGE – Acceptable Professional Standard
 • 75-80 ABOVE AVERAGE – Good standard of professional skill, creativity and technique
 • 80-85 EXCELLENT – Very good use of imagination, skill and technique
 • 90-94 OUTSTANDING – Exhibiting exceptional skills in all areas
 • 95-99 SUPERIOR – Approaching the highest standard in imagination, creativity and technique
 • 100 EXEMPLARY – Best possible use of all skills and creativity: new, fresh and unique

 
sm porträttfotografi 2015 soutine photography

 

Priser…

När det lite senare var dags för trerätters gala-middag och prisceremoni var stämningen väldigt positiv, energisk och nervös bland alla fotografer. Personligen kände jag mig väldigt redo att få resultat på mina bilder som hade gått till final och det var till min stora förvåning en väldigt  speciell kväll för mig då jag tog hem 8 olika diplom, varav 2 hedersomnämnande och inte mindre än 3 medaljer. Min glädje tog aldrig slut och när namnet på första platsen i Porträttkategorin presenterades kunde jag inte längre hålla tillbaka mina tårar…

 

sm porträttfotografi 2015 soutine photography

 

Högst personligt

Dessa priser betyder oändligt mycket för mig. Inte prestationen i sig utan att de hör ihop med en så djup betydelse och baktanke som jag tror i framtiden kommer kunna inspirera väldigt många andra i att nå sina största mål.

Vinnarbilden här nedan är en porträttbild på min pappa. En porträttbild som jag har haft i mitt huvud länge och som är väldigt symboliskt för mig. En dag kommer jag stå uppe på en TED scen och föreläsa kring min tanke bakom bilden och vad den betydde för mig när jag vann.

En dag.

Tills dess räcker det med att jag delar med mig av följande information;

Inför SM hade jag ett par väldigt tydliga mål. Det ena var att vinna SM Guld i en kategori och den andra var att porträttera min far på ett sätt som för mig kändes genuin i att återspegla en bild av hur jag upplevde honom som liten.

Det fina med bilden för mig är inte bilden i sig utan alla känslor som är runtomkring innebörden av dess betydelse.

Jag har medvetet varit lite extra ”kaxig” inför SM detta år och provocerat struntat i Jantelagen om att inte riktigt stå upp för sig själv. Denna gång tryckte jag lite extra mycket på den pedalen just för att testa tanken om vad som skulle hända om jag helt ärligt vågade tro på mig själv helt ut. Tro på mina bilder. Tro på att skapa min dröm och tro på att det kan bli en verklighet. Att vinna SM Guld och att känna mig stark inför tron att allting går, bara man ger sig själv tillåtelse att tro på det och därmed börja utföra handlingar för att skapa det.

Bilden i sig vann inte bara Guldmedalj i den prestigefyllda Porträttkategorin utan fick även högst poäng av alla bilder i hela tävlingen med 94 poäng.

Förstå ditt syfte. Välj din dröm. Skapa din verklighet som leder dig till den. Världen är din.

DETTA är mitt syfte och min drivkraft i att vilja hjälpa andra på vägen. Jag tror på att du kan skapa precis det du verkligen brinner för och älskar.

Det är detta som jag kommer ägna hela hösten och vintern åt. Det är detta som är mitt stora nya projekt som jag hädanefter kommer ägna väldigt mycket energi på; att erbjuda ett nytt utbildningskoncept som handlar om att ge dig verktyg som leder dig i rätt riktning mot att uppnå din största dröm. 

Jag uppnådde min i helgen. Vad är DIN?

 

Årets Resultat i SM Porträttfotografi 2015

 

SM GULD i Porträttkategorin
SM SILVER i Nyföddkategorin
SM BRONS i Fine-Artkategorin
Hedersomnämnande i Barnkategorin
Hedersomnämnande i Årets Temakategorin

 

sm guld porträttfotografi 2015 soutine photography gabriella soutinesilver sm porträttfotograf 2015brons sm porträttfotografi 2015 soutine gabriellabarn sm portrattfotografering 2015hedersomnämnande sm porträttfotografi 2015grupp sm porträttfotografi soutine 2015
 

TACK

Jag skulle vilja passa på att ge ett stort TACK till alla som har ställt upp för mig de senaste månaderna och stöttat och hejjat fram mig i resan mot att ta dessa bilder. Det största tacket går till min underbara sambo som har tagit hand om barnen extra mycket i sommar så att jag har kunnat få utföra projekten i fråga, och även ett stort tack till våra familjer som har ställt upp och hjälpt till.

Tack till alla modeller i bilderna som har gått med på mina galna idéer. Syftet för varje bild var just att ta fram en SM bild och det glädjer mig enormt att vi tillsammans har lyckats skapa det!

Och även stort tack till SFG som har anordnat Höstträffen samt SM och till alla goa kollegor som bidrar med sin positiva stämning och energi. Stort GRATTIS även till årets tre finalister Laila Villebeck, Erik Hellqvist och Åsa Deleau Wiklund!
 

Om Svenska FotoGruppen

Svenska FotoGruppen är Sveriges största branschorganisation för professionella, yrkesverksamma porträttfotografer. Huvudinriktningen för medlemmarna i föreningen är Porträtt-, Barn- , Familj-, Bröllop- & Nyföddfotografering. Även Företagsporträtt- & reklamfoto till företag är vanligt förekommande.

Föreningen arbetar målmedvetet för att medlemsföretag skall hålla en hög nivå avseende kvalitet, yrkeskunskap och företagande.

Det är nu 3:e året som Svenska FotoGruppen arrangerar SM i porträttfotografi. Samtidigt som föreningen växer stadigt utvecklas även tävlingen.
Föreningen har idag 134 medlemmar som arbetar i huvudsak med porträttfotografi.

 • Paula - 18 september, 2015 - 07:35

  Vilken prestation Gabriella!! Helt rätt! Det är det här som händer när man verkligen, verkligen, VERKLIGEN har bestämt sig och inte ger upp. Vare sig det handlar om att sluta röka, göra en helomvändning i sin yrkeskarriär eller vinna SM i porträttfoto. Tack för att du påminde mig!! Grymt jobbat med din dröm i sikte!
  KramarReplyCancel

Din e-post adress kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*

*