Frågestund – Gabriella Soutine Photography

Soutine Photographys tre kärnord är unikt, genuint och personligt. Tanken med att bjuda in dig till denna Frågestund är just att ta personligt till en ny nivå. Därför har jag valt att skapa detta blogginlägg för att svara på de frågor som har skickats till mig den senaste veckan.

Och vet du vad?  Nästa vecka får du chans att svara på mina frågor. Jag vill gärna veta vem just DU är! Yep – du. Du som läser det här just nu. Oavsett om du är en småbarnsmamma som knappt har tid att sitta still, om du väntar ditt första barn, om du är en uttråkad pappa som smygtittar på jobbet för att läsa på vad det är frugan snackar om, eller om du arbetar som fotograf och är intresserad av att lära dig mer om hur du kan bli ännu bättre!

Jag har därför bestämt mig för att ta det ett steg längre för att vi ska lära känna varann. Poängen är just att skapa en närmre kontakt. Varför? För att jag tror det kan gynna oss. Vare sig det handlar om dina framtida bilder eller om det bara handlar om inspiration, ett intresse, ett utbyte eller kanske den gemensamma nämnaren – vi tycker om att beröras av bilder.

Okej – redo? Jag börjar. Nästa vecka är det din tur. ; )

 

gabriella soutine photography barn 
 

Up Close & Personal

 

Berätta 10 saker vi inte vet om dig!

[one_half]

 1. Jag har hoppat ut ur ett flygplan från 4000 meters höjd.
  (och skulle lätt göra om det utan att blinka.)
 2. Har drömt om att äga en motorcross sen jag var 14 år.
  (men aldrig ens suttit på en…)
 3. Tävlat i biljard i två år och rankad som bäst 9a i Sverige.
  (och har även ett biljardbord hemma.)
 4. Hade som yngre en ambition om att bli proffsdansare.
  (men insåg att jag inte var tillräckligt bra…)
 5. Har tränat nästan varje bollsport som finns.
  (ge mig bara en boll så är jag lycklig.)
 6. Jag växte upp i olika delar av världen.
  (däribland USA, Costa Rica, Grekland och Spanien.)
 7. Pratar bara engelska med mina barn.
  (eftersom jag är halv-engelsk.)
 8. Är en perfektionist som aldrig ger sig.
  (på både gott och ont.)
 9. Yngst bland en syskonskara av fem.
  (…och det märks tydligt…)
 10. Har en svaghet för countrymusik.
  (har en dröm om att åka till Nashville och hitta nån gammal lada där något lokalt band uppträder, så jag får dansa squaredance bland halmbalar och hästdofter.)

[/one_half]

[one_half]gabriella soutine photography[/one_half] 
 

Vad har du för utbildningar?

  • Utbildad Musikalartist – Diverse skolor Stockholm
  • Utbildad Bartender – Europeiska Bartender Skolan
  • Utbildad Dansare – Broadway Dance Center, New York
  • Utbildad Grafisk Designer – Folkuniversitetet
  • Utbildad Webbredaktör – Högskolan i Borås
  • Utbildad i Belovedtekniken och Nyföddfotografering men annars självlärd fotograf & entreprenör.

 
soutine photography barnbild

 

Hur började du fotografera?

Den klassiska frågan – med det klassiska svaret – i samband med att jag fick barn. Det var när min dotter föddes för 4 år sedan som jag började ta fram min gamla Canon 450D som jag knappt någonsin hade använt. Min tanke var bara att försöka föreviga alla små detaljer som utgjorde hennes första tid i livet. Letade inspiration på internet om hur man tar bättre bilder på sina barn men vid denna tidpunkt var det bara för privat bruk.

Det var först i samband med min sons födelse 1 ½ år senare som jag tänkte att det kunde vara spännande att kanske anlita en nyföddfotograf (inte alls så vanligt då som det är idag). Jag blev förvånad över de höga priserna för ett bildresultat som jag trodde jag kunde åstadkomma på egen hand. Jag tillbringade därför hela sommaren innan min sons födsel med att läsa på om allt jag kunde hitta kring nyföddfotografering. När han väl föddes ägnade jag hans första 20 dagar i livet med att fotografera honom non-stop, (yep, min sambo blev helt galen på mig) och sen dess var det kört. Jag visste att jag ville arbeta som fotograf. Och att jag skulle satsa på att bli grym på det. : )

 

soutine photography nyföddbild

 

Var det någon specifik bild du tog i början som betyder extra mycket för dig?

Ja, det var det faktiskt! Det var när jag studerade till min högskoleexamen som webbredaktör när jag samtidigt var hemma och tog hand om min dotter. Vi hade som rutin på dagarna att studera/leka på förmiddagen, besöka öppna förskolan, vila, gå ut på promenad på eftermiddagen och sen studera vidare så fort hon hade somnat. Det var vid en av de promenaderna som vi hittade en liten lekplats med en babygunga som hon ville prova. Jag hade med mig min gamla kamera men hade fortfarande inte en aning om allt vad gäller inställningar, ljus och komposition. Jag knäppte av ca 20 bilder när hon satt där och gungade och visste knappt vad jag höll på med – det enda jag önskade var att få en enda bild som var skarp. Det var först när jag kom hem som jag hittade följande bild bland urvalet och efter en stunds redigering visste jag att jag från och med den stunden alltid skulle eftersträva att ta liknande bilder. De som talar till en.

 

soutine photography barnfoto

 

Berätta mer om Soutine Photographys unika koncept!

Det började helt enkelt med att jag visste att jag behövde komma på något som ingen annan fotograf redan gjorde. Jag vill ge något utöver det vanliga. Jag vill sticka ut. Skilja mig från mängden. När jag startade företaget spenderade jag veckor med att skriva upp en detaljerad affärsplan kring hur jag skulle kunna ha fotografjobbet som yrke. Jag behövde därför förstå varför jag ville jobba med det och sedan ta den anledningen och använda den till att nå ut till rätt målgrupp.

I korta drag handlar det om att ge en exceptionell upplevelse utöver det vanliga, från första mailkontakten till att jag personligen har levererat alla produkterna till din dörr. Vi träffas därför först under en Designkonsultation där jag lär känna dig och din familj och tar reda på hur jag kan hjälpa dig få de produkter och bilder du drömmer om. Sen ses vi igen under själva fotograferingen och ca 2 veckor senare bjuds ni hem till mitt kontor där ni får se alla era bästa bilder via en specialdesignad slideshow där jag finns på plats för att guida er genom er beställning så att ni får ut exakt det ni vill ha.

Genom allt detta är mitt mål att ge dig den uppmärksamhet och kundservice du förtjänar.  Jag vill få dig att känna dig omhändertagen samtidigt som jag vill göra det med en lättsam ton med mycket humor och personlighet så du känner dig trygg och bekväm med mig som person.

 

gabriella soutine photography nyföddfoto

 

Varför är det så viktigt för dig att specialisera sig i en viss typ av genre?

Det är viktigt för mig för att det är det bästa och snabbaste sättet att bli ett fullblodigt proffs. : )

Jag riktar mig mot en väldigt smal målgrupp – alla har inte råd med mig och jag är inte fotografen som passar för alla – och det är helt okej! När jag först började leka med tanken av att bli fotograf trodde jag att ju fler olika genrer jag fotade – desto bättre. Då kommer jag få jobb hela tiden, tänkte jag. Och det må vara sant, men – inte den sortens jobb jag verkligen brinner för. För om jag går tillbaka till den allra första grunden om varför jag började fotografera så handlar det om att få utlopp för en viss typ av kreativitet. För att jag vill väcka känslor och beröra. För att jag brinner för att utvecklas, att skapa något magiskt och att hela tiden ta det till nästa nivå och att veta att jag kan ge mina kunder det *absolut bästa*. Det visste jag att jag aldrig skulle kunna uppnå om jag tackade ja till bröllop, djur, körkort, student, m.m. Därför tackar jag numera nej till alla förfrågningar som inte har att göra med just nyfödd- eller familjefotografering. Dels för att jag vet att jag inte kan ge kunden mitt bästa, men även för att jag vet att jag skulle slösa tid från det som jag egentligen brinner för. Och det är att fortsätta bygga upp mitt varumärke för en målgrupp som värdesätter professionella, högkvalitativa bilder inom nyfödd- och familjefotografering, samtidigt som de värdesätter upplevelsen och kundservicen lika mycket.

 

gabriella soutine photography barnfotograf

 

Hur hittade du din ”nyföddstil”?

Jag tillät min stil att växa fram i samband med erfarenhet från varje fotografering. I början jämförde jag många av mina bilder med många andra fotografer och härmade det jag trodde var trendigt just där och då. Det tog inte långt därefter förräns jag insåg att det enda jag ville vara att skapa något genuint och äkta – att bilderna blir tidlösa. Därför är min stil väldigt naturlig med så neutrala och jordliga färger som möjligt, där fokus är på bebisen, och inte på all rekvisita runtomkring. Jag vill att du ska kunna titta tillbaka på dina bilder om 50 år och fortfarande tycka om dem.

 

soutine photography nyföddfotografering

 

Hur hittade du din ”familjestil”?

Vad gäller mina familjefotograferingar visste jag redan från början att jag inte ville ha ”poserade” bilder. Jag är själv väldigt obekväm framför kameran och jag vill inte utsätta mina kunder för något som jag själv inte vill bli utsatt för.

Därför består våra familjefotograferingar bara av en massa roliga lekar, bus, kittling, gos, frågestunder och olika utmaningar. Poängen är minst lika mycket att ni som familj ska få ha kvalitetstid tillsammans, som det är att ni får bra bilder. Det är sällan jag får någon bild när någon tittar in i kameran och det är precis så jag vill ha det. Jag vill fånga din familj precis så som ni är, för det är just de bilderna som jag tror ni kommer uppskatta mest.

 

gabriella soutine photography familjefotograf

 

Hur byggde du upp ditt varumärke Soutine Photography?

Jag läste på som en galning i två års tid! ; ) Man kan säga att jag gjorde allting tvärtom än vad kanske många andra gör. Istället för att börja lära mig allt om kameran och hur man fotograferar, bestämde jag mig för att läsa på exakt hur man bygger upp ett framgångsrikt företag. Det finns väldigt många fantastiska fotografer i världen, men det finns inte lika många som vet hur man driver en firma och hur man kan skapa sig en karrirär. Att bli bra på att fotografera visste jag var oundvikligt i takt med erfarenhet, men att lära mig hur man bygger upp allting runtomkring – allt från profilering, målgrupp och marknadsföring till produkter, prissättning och säljteknik var det som jag tyckte var roligast – och gör fortfarande!

 

soutine photography nyföddfoto

 

Hur balanserar du att driva ditt eget fotoföretag med ditt privatliv?

Det här har varit den svåraste utmaningen för mig – och är fortfarande. Nackdelen med att driva eget och att jobba hemifrån är just att man alltid har jobbet med sig. Jag har fortfarande inte lärt mig ”koppla bort” jobbet ordentligt när barnen kommer hem från förskolan och det är något som jag kämpar med att bli bättre på varje dag. Fördelen är givetvis att jag kan sitta i pyjamas hela dagen och redigera bilder med hög musik och en kaffekopp i högsta hugg. (Sen att min sambo knappt har sett skymten av mig på två år är en annan femma… ; ) )

 

soutine photography barnfotograf

 

Tvivlar du någonsin på dig själv som fotograf?

Jag kan ibland tvivla på mig själv som mamma, som partner, dotter, syster eller som vän, men aldrig som fotograf och företagare. På något sätt har meningen “Allting blir vad man gör det till” satt sig ganska hårt i mig. Det har bara alltid varit enkelt för mig att förstå att enda sättet för mig att lyckas med något är att jobba mot det. I slutändan är det de som aldrig ger upp, de som fortsätter att utmana sig själva och de som utvecklas mest som är de som varar längst.

 

soutine photography nyföddfotograf

 

Vem är du som privatperson?

Bra fråga! Kom över för en kopp kaffe så får du se. : ) Det är svårt att svara på, då jag har många sidor som jag väljer att visa för olika människor – beroende på humör, stämning och omständigheter som grundar sig i hur trygg jag känner mig.

Rent generellt klassas jag nog som en riktig ”tänkare” när det väl kommer till kritan och är hellre den som håller mig i bakgrunden än den som tar plats.

Som privatperson har jag ofta svårt för kallprat och föredrar istället långa, djupa konversationer om livet. Helst ”one-on-one.” Något som många tycker är rätt jobbigt. ; ) Samtidigt skulle mina närmsta vänner nog säga att jag är rätt galen, orädd och optimistisk med oförutsägbar humor och väldigt mycket livsglädje som är som gladast när alla andra mår bra.

 

gabriella soutine photography familjefoto

Vart får du din drivkraft och inspiration ifrån?

Mitt driv har alltid funnits med mig ända sedan jag var liten. Jag har på grund av mycket som har hänt i min barndom alltid haft en känsla av att vilja ”bevisa” och det har stärkt mig på många sätt. I mitt yrke finner jag ingen prestige i att göra fel – tvärtom vill jag göra så många fel som möjligt ju ofta som möjligt, för det är enligt mig det snabbaste sättet att utvecklas. Det gör att jag inte är ett dugg rädd för att misslyckas utan jag tar emot det med öppna armar för det är just det som kommer göra mig starkare. Och det är just det som driver mig. Att ha något nytt att sikta mot, något nytt att kämpa för.

Utmaningar är det bästa jag vet och jag älskar att ligga i underläge och bevisa att jag har alla möjligheter i världen att lyckas. För i slutändan är jag trots allt bara en människa. Jag kommer att misslyckas, jag kommer att få kritik och det kommer alltid finnas någon eller något som ibland drar ner mig. Men jag ser det verkligen bara som något positivt för jag vet att jag kommer komma ut starkare och bättre än vad jag var innan. Det är bara ett tänk som faller sig väldigt naturligt för mig. Varför ska man vara rädd att förlora när man har allt att vinna?

Vad gäller inspiration får jag det precis överallt – precis hela tiden. Det kan vara en nära vän, min sambo, en tanke, mina barn, drömmar om framtiden – men framförallt bara det berömda citatet att ingenting är omöjligt. Det räcker gott för mig att tro på att jag kan skapa precis det jag vill. Och kanske till och med förändra något stort till det bättre. ; )

 

soutine photography nyföddmotto

 

Vad har du för tips till fotografer som precis har startat sin verksamhet?

Läs på mycket om företagsbiten först! Det finns så himla många fotografer där ute nu och alla vassas om den bästa kameran, den snyggaste studion eller de trevligaste kunderna. Men har du inte företagsbiten inristat så kommer det inte vara länge. Alla kan lära sig fotografera, men väldigt få kan göra det till en livslång karriär. Sätt dig ner och skriv ner en detaljerad affärsplan, budget, milstolpar, mål, syfte och lär dig ALLT om hur du bygger upp ditt varumärke genom profilering, marknadsföring, produkter, prissättning, säljteknik och kundbemötande.

Tänk annorlunda. Våga kliva utanför boxen. Erbjud något som ingen annan gör. Hitta din egen stil, bli grym på det och marknadsför det till rätt målgrupp. Men framförallt – ge aldrig upp.

Var inte rädd för att titta på vad andra gör. Jag får ofta höra den meningen om att man inte ska jämföra sig med andra, men jag håller inte med! Det enda jag gjorde mitt första år var att jämföra mina bilder med de fotografer jag såg upp till och det var just det som gjorde att jag blev bättre och alltid hade något att sträva mot. Lär dig av dem, inspireras av dem, gör som dem – testa, experimentera, härma, kopiera, själ, utveckla och ta in alla intryck för att hitta och skapa din egen stil. Inget kommer från inget och allt kommer från någonstans. Hitta det som talar till dig, förstå varför det talas till dig, lär dig hur det talas till dig och omvandla det genom att sätta din egen prägel på det som gör att du själv känner att du har skapat något som har potential att tilltala andra.

 

gabriella soutine photography nyföddfotografering

 

Ger du utbildningar för andra fotografer?

Ja, nu gör  jag det! : ) Från att ha blivit tillfrågad av andra fotografer om hur jag under så kort tid har lyckats skapa mitt företag, har jag tidigare, med största ödmjukhet tackat nej till att ge utbildningar och kurser. Helt enkelt för den sköra anledningen att jag fortfarande känner mig så pass ”ny” i branschen och har själv mycket kvar att lära. Men efter att ha funderat på det länge använder jag nu samma argument som en fördel och känner att om jag kan hjälpa eller inspirera andra till att bygga upp sin verksamhet genom att berätta hur jag arbetar så gör jag det gladeligen.

Mina workshops i nyföddfotografering är redan fullbokade men jag har detta år planer på att släppa både mini-workshops, privatkurser och webbkurser i både nyföddfotografering och genuin familjefotografering. För de som vill förbättra sin nuvarande verksamhet eller behöver hjälp och guidning med att starta upp sitt företag kommer jag även ge utbildningar i företagsbyggande och entreprenörskap för fotografer.

 

soutine photography familjebild

 

Vad har du för framtidsplaner?

Förutom att fortsätta sikta mot att bli Sveriges bästa nyfödd- och familjefotograf? ; )

Detta år vill jag satsa minst lika mycket på att öka intresset av nyfödd-, barn och familjefotografering i Sverige. Höja standarden. Utveckla kvalitén. Påverka. Förändra attityden.

Kraven för fotografer höjs för varje år som går i denna digitala värld då nästan alla numera har en bra fotokamera. Vi måste därför ge dig en bättre anledning till att anlita oss som sträcker sig längre än att bara få bilder. Att garantera perfektion, professionalism och respekt inför dina önskningar och framförallt kunna ge dig en upplevelse av rang där du känner dig helt trygg, omhändertagen och säker på att du kommer få exakt det du drömmer om.

Att titta och möta det som allt egentligen handlar om – att stanna tiden, om än för en sekund och bevara ett minne. För att i framtiden kunna titta tillbaka och känna sig fullkomligt översköljd av glädje, kärlek och tacksamhet. Om jag kan bidra till att framhäva den känslan så har jag lyckats med mitt jobb.

Och där har du min anledning till varför jag valde att arbeta som fotograf. : )

 

gabriella soutine photography nyföddfotograf

 • Maria Hallin - 28 januari, 2015 - 21:45

  Tycker ditt drive är det coolaste – har du bestämt dig för något låter du inget komma i vägen utan satsar järnet! Bara att ta sig in på Broadway Dance School i NYC tyder på rätt mycket pannben (som vi säger här hemma). Jag är helt säker på att det kommer att fortsätta gå strålande =DReplyCancel

 • Linda Wilson-Taylor - 28 januari, 2015 - 21:46

  Spännande och intressant läsning för mig som också planerar att starta egen fotografisk verksamhet. Tycker mycket om dina fina bilder och kommer säkert att försöka få en plats på en workshop framöver.ReplyCancel

  • Soutine Photography - 29 januari, 2015 - 10:24

   Trevligt att höra Linda – vad spännande att du själv planerar att starta din egen verksamhet. Du är varmt välkommen på en av mina workshops framöver!ReplyCancel

 • Emelie - 28 januari, 2015 - 22:01

  Ditt inlägg träffade mig mitt i prick! Och är min inspiriationsboost just nu 🙂
  Jag har bestämt mig för att 2015 ska bli mitt fotoår, då jag ska gå från att fota nära och kära till att börja etablera mig som fotograf….jag, en fotograf!!
  När jag började denna satsning i slutet av förra året var min tanke precis som du skriver, jag fotar allt! Men jag har mer och mer börjat inse vart min riktiga fotoglädje finns, vad jag brinner för. Och genom ditt inlägg inser jag att jag är på rätt spår 🙂 Så tack för att du delar med dig och för din inspiration! Du är en enorm förebild för mig 🙂ReplyCancel

  • Soutine Photography - 29 januari, 2015 - 10:28

   Åh vad roligt att höra att du känner att du är på rätt spår! Och kul att du har bestämt dig för att satsa på foto nu. Tack snälla du för din värmande kommentar – ser fram emot att höra hur det går för dig!ReplyCancel

 • Jennie Johansson - 29 januari, 2015 - 08:52

  Har du nu såhär i efterhand bättre förståelse för varför det är så ”dyrt” med nyföddfotografering nu när du själv jobbar som fotograf och ska kunna försörja dig på det?ReplyCancel

 • Linda Unnhem - 29 januari, 2015 - 12:23

  Har läst ditt blogginlägg flera gånger och det är SÅ inspirerande att läsa om din resa från nybörjare till verkligt proffs. Du kanske har skrivit om det förr, men vilka har varit dina största inspirationskällor – både vad gäller fotograferandet och företagsbiten? Nätverkar du mycket? Känner mig ofta så ensam med fotointresset, vore kul att dela tips och idéer och utmaningar med andra som hade samma passion.ReplyCancel

  • Soutine Photography - 6 februari, 2015 - 10:01

   Hej Linda och tack snälla du för din kommentar! Mina inspirationskällor hittar jag precis överallt, men de största är nog Kelly Brown från Australien, Julia Kelleher från USA och sen min egen sambo faktiskt som är grymt duktig på att inspirera genom sitt företagstänk. Jag är inte alls bra på att nätverk tyvärr då jag känner att jag inte har tid. Däremot är jag medlem i SFG (Svenska Foto Gruppen) där det finns en stor gemenskap i foto. Om du känner dig ensam rekommenderar jag dig att gå i någon förening eller klubb där du träffar likasinnade fotointresserade som du kan bolla tankar med. Stort lycka till!ReplyCancel

 • Frida - 3 februari, 2015 - 22:12

  Ditt blogg inlägg har hjälpt mig en helt del just nu. Jag har sagt att 2015 nu när jag är mammaledig från mitt ”vanliga jobb” ska bli mitt foto år. Det ska bli året då jag slår igenom som fotograf i min pytte kommun. Har jämt varit och är väldigt osäker på mig själv, om jag är tillräckligt bra och om jag duger som fotograf. Är livrädd för eller har varit livrädd för att göra fel, göra misstag mm men tack vare ditt inlägg har jag kunnat lägga det lite bakom mig och i stället mer sträva åt att göra ”fel” och istället för att må dåligt över det och ta det hårt så lär jag mig av dem och blir bättre. Detta har gjort att hela mitt liv har blivit bättre då jag inte längre går runt och oroar mig för det och tänker på det och det är jag evigt tacksam för.

  Något som jag tyckte var intressant och hjälpsamt att läsa var även den delen om hur du får ihop privatliv med föreningslivet. Får man säga att det gjorde mig lite lättat glad och läsa att du upplevde det som lite svårt. Har själv nämligen väldiga problem med det, och det är något jag måste lära mig och hitta en bra balans kring. Får många gånger dåligt samvete för att jag inte ägnar min son all tid utan att jag kanske sitter med datorn och redigerar bilder ibland. Det är mycket men det ska gå och kommer att gå.

  Tack för all inspiration och för att du delar med dig. Ser jätte mycket fram emot din kommande workshop och få utveckla en bit av företaget lite mer. TACK<3ReplyCancel

  • Soutine Photography - 6 februari, 2015 - 10:11

   Frida – tack för din långa och personliga kommentar. Det glädjer mig att höra att mitt inlägg hjälpte en bit på vägen. Jag förstår precis vad du går igenom och du gör helt rätt i att vända din rädsla till något positivt i tro om att det kommer hjälpa dig lyckas bli bättre. FÖr i grund och botten handlar det inte om att du KAN, det handlar om huruvida du är redo att KÄMPA för det! Och det går som smidigast om du bara har rätt inställning och slutar ägna energi åt att vara osäker och ifrågasätta dig själv. Kör på och ta all den energin och funndera ut exakt hur du kan bli bättre. Skriv en plan, följ den och bocka av punkter en efter en, så sker utvecklingen automatiskt och du kommer bli riktigt bra! Våg tro på dig själv och var stolt över att du tror på dig själv. 🙂

   Vad gäller balans mellan företaget och privatlivet så tror jag nästan alla egenföretagare upplever det svårt. Vissa har väl lite lättare att kombinera det pga ålder/erfarenhet/förmåga att stänga av och jag kan bara tänka mig att man lär sig med tiden. Det viktigaste är att du är medveten om det och så länge du anstränger dig att finna tid åt din son som du ger kärlek och uppmärksamhet till så ska du inte känna dåligt samvete över att du sitter och redigerar ibland. Även om det ”bara” än så länge är din passion så är det trots allt fortfarande din dröm att arbeta som fotogrf, för att kunna ha en stabil inkomst för att försörja din familj.

   Stort lycka till och jag ser fram emot att träffa dig på workshopen!ReplyCancel

Din e-post adress kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*

*