FOTOTIPS – Framkalla dina bilder hos ett professionellt fotolabb

Att framkalla en bild kan ge oändligt många olika resultat beroende på vem det är som framkallar bilden. Soutine Photography har jämfört skillnaden på framkallade bilder från fyra professionella fotolabbar och redovisar i detta inlägg en sammanfattning i form av bilder och text om vilket labb som var bäst i test!

Desvärre finns det alltför många oprofessionella fotolabbar som inte bara ger dåliga resultat, utan olika resultat varje gång du skickar in bilder för framkallning. För mörka, för ljusa, för hög kontrast, m.m. Oavsett resultatet så blir bilderna märkbart sämre i kvalité i jämförelse med professionella fotolabbar. Jag har därför valt att skippa jämförelsen av icke-professionella fotolabbar och istället lagt fokus på fyra fotolabbar som ständigt toppar listor över Sveriges bästa.

För mig handlar fotografering inte bara om att ta en bild. Jag lägger stor vikt vid efterarbetet av mina bilder och anser att avancerad bildredigering är ett konsthantverk. Visst kan kameran ta fantastiska bilder, men det är upp till mig som fotograf att välja hur jag vill att bilden ska se ut efter den är färdigredigerad. Det som dock är absolut viktigast är hur bilden ser ut på papper när den är framkallad och klar. Då är det givetvis av absolut största väsentlighet att bilden är lika bra som den digitala bilden du ser på din skärm.

För att avgöra vilket fotolabb som framkallar bilder så snarlikt den digitala filen som möjligt, har jag valt att göra ett test där jag jämför färg, skärpa, kontrast och helhet. Jag la ut bilderna vid ett fönster i vanligt dagsljus och behöll samma inställningar för varje bild. Ingen efterbehandling har gjorts förutom att anpassa storlek för webben. 

 

Exempel nr. 1:

Exempel nr. 2:

Resultat

Färgåtergivning och skärpa är två enormt viktiga egenskaper på en framkallad bild. Det enda fotolabbet som lyckades med detta på de framkallade bilderna var Crimson. När jag sedan lägger till papperskvalitén, kundservicen och användarvänlighet på webbplatsen blir vinnaren given.

Det fotolabb som Soutine Photography kommer att använda för framkallning av bilder blir Crimson.

Förbered dina bilder för framkallning

Det finns ett par viktiga punkter man bör tänka när man förbereder sin bild för framkallning. Här kommer lite tips på vad du kan göra för att få bilder som efterliknar de bilder du ser på skärmen!

1. Kalibrera din skärm

Det är extremt viktigt att du kalibrerar din skärm innan du ens börjar redigera dina bilder. Om du inte har en kalibrerad skärm är det i princip omöjligt att bedöma om det du ser på din skärm är det du kommer att se på dina framkallade bilder. Jag rekommenderar Spyder4Pro men det finns givetvis en mängd olika som går att använda.

2. Kontakta fotolabbet

Kontakta alltid fotolabbet innan du framkallar bilder för att lära dig vad de har för instruktioner inför uppladdning av bilder. Oftast har de detaljerad information på webbplatsen om vad du ska tänka på innan du laddar upp bilder på deras sida. Detta inkluderar bl.a. vilken färgrymd, storlek och filtyp du ska ha på bilderna. På webbplatsen kan man oftast ladda ner fotolabbets ICC profil för att soft-proofa bilden på din skärm för att se hur den kommer se ut när den är framkallad. Många fotolabbar har även möjlighet att skicka dig en ”testbild” för att du ska kunna se hur bilden kommer att se ut. Dessa är gratis och du kan oftast beställa upp emot 2-3 stycken innan du framkallar dina bilder. Som sagt, dubbelkolla allt detta med fotolabbet för att se till att du förbereder dina bilder enligt deras krav.

3. Auto-bildförbättring

Om du har redigerat bilderna, glöm då inte att avbocka ”auto-bildförbättring” i fotolabbarnas uppladdningsprogram så att de inte ”förstör” det du själv har redigerat. Om du inte har redigerat bilderna kan du använda ”auto-bildförbättring” om du tycker att det ser bättre ut. (Du ser skillnaden direkt på skärmen i deras program.)

4. Lägg till skärpa på alla bilder

Det är alltid viktigt att lägga till extra skärpa när du skickar in dina bilder för framkallning. Zooma in till 100% för att se resultatet på skärpan och jämför ”före” och ”efter” genom att bocka i ”preview” rutan i Photoshop. Ha alltid i åtanke att bilder oftast ser lite skarpare ut på webben än vad de gör när de är framkallade och att det kan vara svårt att få till en perfekt skärpa på bilden om den ska förstoras upp på papper.

 

 

Din e-post adress kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*

*