Bianca & Amadeus | Barnfotograf Malmö

Att vara barn till en fotograf kanske inte alltid är en kul grej. Mina barn är fortfarande för små för att jag tydligt kan se hur det påverkar dem att deras mamma är fotograf. Däremot kan jag tänka mig att de i framtiden kan bli både avundsjuka på andra familjer som jag är ute och fotar, samtidigt som att de själva kanske är trötta på kameran och blir irriterade så fort jag tar fram den. Jag hoppas innerligt att det aldrig blir den sista anledningen. Det är något som jag försöker undvika med mina barn i allra högsta grad.

Saken är den att jag personligen har väldigt svårt för ”uppstyrda poser” när kameran kommer fram. ”Kameraleendet”, puta med läpparna, hålla in magen, eller vad det än är människor gör när de ser en kamera är rena motsatsen till min fotograferingsstil. Om du har tagit en titt runt på min hemsida och läst om hur mina familjefotograferingar går till, kan du säkert gissa vid det här laget att fotograferingar med mig handlar inte ett dugg om att se bra ut. Det handlar om att ha roligt.

Jag har aldrig bett mina barn le framför kameran. Och jag har framförallt aldrig bett dem skratta framför kameran. Istället uppmuntrar jag dem med allt ifrån frågor och tävlingar till att ibland inte säga något alls utan bara finnas med i bakgrunden. Och när jag vill ha en specifik bild, som exempelvis min favoritbild på dem, gör jag det till en rolig grej som får de att tro att det är deras idé att pussas, inte min.

Grunden för hela fotosessionen med mig på Soutine Photography handlar om att ha en upplevelse. Ni ska inte gå och bli fotograferade av mig. Ni ska gå för att leka och ha roligt med mig. Busa med varandra, leka kurragömma, plocka blommor, göra roliga utmaningar eller bara sitta och mysa medans jag leder en frågesportslek är bara några av sakerna jag gör under mina sessioner.

Denna s.k. teknik kallas för ”Beloved” tekniken som handlar just om att framkalla äkta känslor hos människor. Just mina familjefotograferingar är helt enkelt en paus i vardagen där du får uppleva riktig kvalitétstid med din familj som du kommer njuta av länge. Mer om hur jag använder  ”Beloved” i mina sessioner kan du läsa om här och här.

Tillbaka till Bianca & Amadeus – jag insåg häromdagen på väg hem från loppmarknaden att jag inte hade fotat dem på länge. Undermedvetet tror jag det var av rädsla om det jag skrev ovan – att de skulle bli trötta på kameran och det är just det jag ville undvika så mycket som möjligt.

Jag utmanade den tanken så fort den slog mig och jag ifrågasatte mig själv när det gällde vilken fotograf jag vill bli. Om jag inte ens lyckas ta äkta bilder på mina egna barn, hur ska jag då alltid kunna lyckas med andras barn?

Ett känt devis bland fotografer är att ”Det är svårast att fota sina egna barn”.  Många av mina kollegor känner just så och jag har även de som har slutat försöka för de har gett upp hoppet om en bra bild på sina barn. Detta vill jag utmana. Och det gjorde jag den promenaden hem från loppmarknaden…

barnfotograf malmö skåne

Jag stannade vagnen mitt på trottoaren, slängde iväg deras persikor som de satt och åt, struntade i duggregnet och lyfte ner dem på marken medans jag sa ”Hörni, nu ska vi leka lite!”.

De sken upp som små solar och skuttade fram till blommorna vid sidan av vägen.

Jag drog fram kameran och började ställa in exponeringen när jag plötsligt ser Bianca ställa sig rakt framför mig och börja posera.

Förstå min förvåning när min egen 3-åring börjar posera. Posera.

Jag som aldrig varit i närheten av att be henne stå på ett visst sätt eller se ut på ett visst sätt och helt plöstligt står hon där som värsta fotomodellen med armarna på höfterna, snett huvud och värsta smilet rakt in i kameran.

Blandade känslor var det verkligen – glad för att jag fick uppleva den glädjen hon nu tydligen har inför att stå framför kameran, samtidigt blev jag lite ledsen/orolig för att hon kanske trodde att jag ville att hon skulle se ut precis så.

 

barnfotograf malmö skåne

 

För att inte göra henne förvirrad, knäppte jag iväg några bilder snabbt, för att sedan direkt börja leka med dem och ställa roliga frågor.

Jag vill att barnen ska förknippa kameran med lek, med bus, med skoj. Men framförallt vill jag helst inte att de ska ta hänsyn till den överhuvudtaget. Denna gång var det lite svårare då jag själv blev så paff över att Bianca var så ivrig att vilja posera.

Hon drog t.o.m. sin lillebror in till sig och insisterade att han också skulle vara med på ”pose-bilderna”.

 

barnfotografering malmö

 

Jag må ha fått en liten inblick i hur mycket Bianca blir påverkad av media och andra i hennes närhet vad gäller just detta, då hon uppenbarligen inte fått kunskapen om att ”posera”  från min familj. Men jag ska banne mig aldrig sluta kämpa för att alla bilder jag tar blir så naturliga, spontana och äkta som möjligt – med andras barn OCH mina egna…. ´cause that’s what it’s all about!

Resten av bilderna visar exakt det jag är ute efter; Lekfullhet, bus, dans, glädje = Genuina uttryck.

barnfotografering malmö skåne

barnfotograf malmö 2

barnfotograf malmö 3

barnfotograf malmö

barnfotografering malmö skån 4

barnfotograf malmö 5barnfotograf malmö 8

 

Så för att svara på frågan om huruvida det är en kul grej att vara barn till en fotograf? Det är helt beroende på hur man som förälder hanterar det och hur man kan inspirera till lek och äventyr.

På väg hem från förskolan härom dagen sa Bianca till mig ”Mummy – do you know what I want for Christmas?… A camera! So I can be just like you”.

Jag kan inget annat än att vara tacksam och lycklig för att jag än så länge har småbarn som tycker det är roligt när jag tar fram kameran.

 

Känner du igen dig? Håller du med? Eller kanske inte? Släng iväg ett mail och berätta vad du känner eller kommentera nedan för att öppna upp en diskussion. Jag vill gärna veta vad du tycker!

Pssst! Ovanstående bilder togs på ca 10 minuter på väg hem från en loppmarknad. Föreställ dig vilka bilder vi skulle kunna ta om du bokar en hel session med Soutine Photography. Kontakta mig så kan vi börja prata om vilka bilder du vill ha på DINA barn!

Jag lovar att kunna fylla ett helt fotoalbum med magiska bilder på hela din familj som du kommer ha glädje över i åratal framöver.

 • Desireé Sögaard - 5 september, 2014 - 13:56

  You are amazing! Galet fina!ReplyCancel

 • Emilia - 5 september, 2014 - 18:05

  Vilka underbart fina och härliga bilder på dina barn! Verkligen superfina! Väldigt intressant inlägg också 🙂ReplyCancel

  • Soutine Photography - 5 september, 2014 - 18:31

   Tack Emilia – vad kul att du tycker det! Roligt att höra att du gillade inlägget också!ReplyCancel

 • Johanna Amrén - 6 september, 2014 - 07:28

  Wow, vilka fina bilder! Och vilket tänkvärt inlägg! Själv har jag en 5 veckors tös, vilket gjort att jag plötsligt blivit VÄLDIGT intresserad av att fota barn. Något jag inte varit tidigare. Tycker det är fantastiskt roligt att ha något att öva lite på; men vill som du inte att hon kommer att tröttna på kameran; eller att det blir en för stor grej. Jag hoppas hon kommer tycka att det är roligt. Jag är själv väldigt förtjust i ”vardagsbilder”; det är ju så jag kommer att minnas hennes barndom. =) Har börjat kolla på Beloved, mycket tack vare dig faktiskt! =) Jag tror det skulle passa mig då jag har svårt för ”uppställda” bilder. Du funderar inte på att börja med workshops? 😉ReplyCancel

Din e-post adress kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*

*